Visum Vietnam

Visum Vietnam
Visum Vietnam2019-01-09T08:55:58+00:00

visum vietnamBen je van plan binnenkort op reis te gaan? Kijk dan goed naar welke documenten van belang zijn met daarbij ook het oog op de andere zaken die je op orde moet hebben. Denk aan vaccinaties voor je het land in mag, maar natuurlijk ook een geldig paspoort en meer. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het visum voor Vietnam. Wat heb je precies nodig, hoe werkt de aanvraag en hoe snel mag je je visum verwachten? In ieder geval is er een ding duidelijk: je hebt een visum nodig voor je het land in mag en deze heb je altijd nodig. Elke reiziger, ook als je al oud of juist nog heel jong bent zoals een baby, heeft dit visum nodig om het land in te mogen. Gelukkig valt het gehele proces al met al reuze mee. Je doet de aanvraag en voor je het weet heb je het visum al, dus maak je geen zorgen over tegenslagen. Wel is het altijd handig op tijd de aanvraag te doen. Dan weet je zeker dat jouw reis goed op tijd geregeld is en hoef je daarover niet meer te stressen.

Verschillende aanvraagprocedures

Er zijn diverse mogelijkheden om een visum aanvraag te doen. De meest makkelijke en waarschijnlijk ook de meest snelle, is de aanvraag online te doen. Dit betekent dat je een e-visum krijgt, oftewel een elektronisch visum. Dit is echter niet anders dan een visum van papier. In beide gevallen ben jij goedgekeurd om het land in te mogen. Een andere optie is het visum on arrival, die ook heel erg veel werd gebruikt. Dan vraag je dus pas heel laat een visum aan, dus bij aankomst. Die methode is dus ook wat riskant, want wat als de aanvraag afgewezen wordt en jij voor niets een vliegticket hebt betaald? Tot slot kan je een fysieke sticker aanvragen die in het paspoort geplakt wordt. Dit gebeurt door de ambassade.

Visum Vietnam verplicht?

Nu is de vraag wellicht: welke is handig om te kiezen? Welke wordt het meest gekozen en waarom? Het meest handige en minst tijdrovende is in elk geval het e-visum dat je online kunt aanvragen. De kosten hiervan zijn bovendien ook het laagst en je hoeft geen mens te zien voor de aanvraag goedgekeurd wordt: makkelijk toch? Het is een elektronisch systeem dat de aanvraag goedkeurt waardoor het allemaal zo snel kan gaan. Dit systeem bestaat al een tijdje, maar was tot nu toe nog niet beschikbaar voor Nederlanders. Vanaf 2018 is dat wel het geval, dus ook wij kunnen nu gebruik maken van de website waarop de aanvraag gedaan dient te worden. Het is daardoor ook niet meer nodig om een bezoekje te brengen aan de ambassade, wat juist onnodig veel tijd kost.
Bij het elektronische systeem is alles voor je het weer al geregeld. Je doet een aanvraag en vult daarbij je gegevens in, je doet de betaling en vervolgens kun je erop rekenen dat je binnen 3 dagen het visum ook daadwerkelijk per mail ontvangt. Het betalen gebeurt uiteraard op een veilige manier en de aanvraag is goedkoop in verhouding tot de andere manieren waarop je aan een visum kan komen. Het e-visum is op het moment dat hij ingaat, 30 dagen geldig en je moet dus ook een paspoort hebben dat nog voor die tijd geldig is. Daarbij wordt geëist dat je paspoort nog minstens 30 dagen geldig zal zijn nadat het visum verlopen is. Denk er dus aan dat als jouw paspoort niet erg lang meer geldig is, je hem beter van tevoren kunt verlengen dan de gok te wagen. Uiteindelijk heb je toch een nieuw paspoort nodig. Nog een voorwaarde is dat ze van je willen weten wanneer je Vietnam inkomt, maar ook wanneer je weer weggaat. Daarbij moet je aangeven wanneer en waar dit precies is, dus op welk vliegveld of welke haven. Het is overigens geen eis dat je exact weet waar je gaat verblijven. Mocht je nog niet voor iedere nacht een hotel hebben, dan is dat geen probleem.

Digitaal visum Vietnam

Een tweede mogelijkheid is de aanvraag on arrival, waarbij sprake is dat je een approval letter hebt. Deze werd altijd veel gebruikt onder de Nederlanders, maar ook onder de Belgen. Echter is dit niet meer de ideale manier van reizen sinds je ook de optie hebt om een e-visum aan te vragen. Deze manier kost meer tijd, meer moeite en meer geld en is dus voor niemand handig, ook niet voor de ambassade van Vietnam. Het is mogelijk dat de ambassade geen garantie kan geven dat je zonder problemen zal reizen. Nog een waarschuwing: let erop dat er veel bedrijven zijn die een visum aanbieden en daarbij kiezen voor de oude procedure, namelijk die van het visum on arrival. Daarbij is het vaak niet echt duidelijk voor de reiziger dat zij alleen een approval letter aanschaffen en niet echt het visum al in bezit hebben. Daarna blijkt dat ze nog allemaal andere extra dingen moeten aanschaffen, waardoor de kosten veel hoger zijn dan verwacht en wie wil dat nou wanneer je op reis gaat?

Tot slot heb je mogelijkheid 3, waarbij de aanvraag bij de ambassade gedaan wordt. Deze optie is handig als je een lange tijd wilt blijven, dus meer dan 30 dagen. Bij een e-visum mag je er maximaal 30 dagen verblijven, dus als je een aantal maanden wilt blijven, kies dan voor deze optie. Je maakt dan dus geen gebruik van het online systeem, maar moet een fysiek visum gaan regelen, wat gedaan wordt via de ambassade. Het kost wat werk en tijd, want je moet eerst je paspoort brengen en na enige tijd kan je deze weer ophalen. Dan is het visum van Vietnam erbij geplakt. Het is dus geen ideale manier omdat het meer tijd kost en je een tijdje je paspoort kwijt bent. Echter is dit wel de enige optie als je een lange tijd naar Vietnam wilt. Het is overigens ook nog een optie om via de ambassade het uit te besteden aan een visumbureau. Dit betekent dat jij je paspoort naar het bureau opstuurt. Vervolgens zorgen zij ervoor dat deze terecht komt bij de ambassade en zorgen zij ook dat hij weer terugkomt. Jij krijgt je paspoort terug door middel van post of een korier. Wel is het nadeel hier dan van dat de kosten hoger liggen, omdat je zelf minder moeite doet die je nu uitbesteedt. Een koerier moet natuurlijk ook worden betaald, net als het bedrijf dat voor jou regelt dat je paspoort netjes terecht komt.

Al met al zijn er dus drie prima manieren om een visum aan te vragen. De tweede, on arrival, is echter wel wat achterhaald en zeker nu de aanvraag ook gewoon online gedaan kan worden. Dit is makkelijker, sneller en voor je het weet heb je je visum al binnen. Je kunt erop rekenen dat dat binnen drie dagen is overigens, maar eerder aanvragen is altijd een aanrader. Langer dan 30 dagen in Vietnam verblijven? Kies dan voor optie 3, oftewel de fysieke aanvraag. Als je weinig tijd hebt, kun je dit dus ook nog uitbesteden. Kijk goed welke manier past bij jou en geniet natuurlijk vooral straks van je reis naar Vietnam!

Visum Vietnam aanvragen